Prva stvar na katero pomislim vsako jutro je kava. Zbudim se in že razmišljam o kavi in piškoth, ali kavi in maslu in moji domači marmeladi Ljubezen do tega napitka pa je tudi nepogrešljiv običaj pri naših sosedih.

Velika večina Italijanov rada začne dan s skodelico vroče kave: nepogrešljiva navada, ki je zdaj razširjena tudi zunaj meja Italije.

Naše telo je po celonočnem postu dehidrirano in kava je diuretik. Zato vedeno spijem kozarec vode preden spijem kavo. Najbolje je osvežiti nebo drugih okusov in nato uživati v skodelici kave.

Kava mora biti dobra in sveže skuhana. Med epidemijo Covida in prisilnem “počitku” sem se naučila, da kavo kupujem v zrnih in jo po potrebi za sprotno porabo zmeljem, saj je tako okus pristnejši. Tako sosedje na kavi kot tudi ostali obiski to potrjujejo. Zasluga za “sloves” pa gre tudi novi vrsti kave  Ipazia 1807, ki so jo ustarili v Benetkah in pripoveduje o čarobnosti veličastne preteklost in družine Terrin- varuhinjah tradicij, ki ponazarjajo vodilno vlogo Benetk v trgovini v svetu in njeno tesno povezanostjo z vzhodom. Vez, ki je danes bolj živa kot kdajkoli prej.

Relatetd Post

Comments are closed